Doublet presenteert Petra van Noort en Marleen Kappe, die met hun werk de complexiteit van menselijke emoties en maatschappelijke druk verkennen. Laat je verrassen door de gelaagdheid van Van Noort’s tekeninstallatie en de krachtige aanwezigheid van Kappe’s driedimensionale werken. Expositie: 8 mei – 14 augustus 2022. Reageer op onze stelling onderaan de pagina en ga de dialoog aan met de kunstenaars!
Marleen Kappe (Amsterdam, 1983) is een kunstenaar die de tweedimensionaliteit van papier en wanden overstijgt en haar werk de lege ruimte intrekt. Haar werk, dat eerder ingetogen en voorlopig oogt op papier, krijgt dan een krachtige en intimiderende aanwezigheid.
Marleen onderzoekt de verhouding tussen haar werk en de maatschappelijke omgeving en vraagt zich af of men een passieve toeschouwer of actieve betrokkene is. Ze vindt het uitdagend om in dialoog te gaan met andere kunstenaars om zo tot collectieve werken te komen die meer zijn dan de som der delen.
Petra's (Schiedam, 1981) tekeninstallaties tonen een gelaagdheid die niet meteen alle geheimen prijsgeeft. Haar werken lijken aanvankelijk cartoonesk en humoristisch, maar bij nadere beschouwing zijn ze bijtend, openhartig en geëngageerd. Het werk roept persoonlijke woede, verontwaardiging en frustratie op en laat de beschouwer niet gemakkelijk los.
Petra haalt haar inspiratie uit de online scrollcultuur van nu en zet deze op een extreem arbeidsintensieve manier om in stilstaand beeld. Haar werk gaat over de druk die vrouwen ervaren om aan bepaalde verwachtingen te voldoen en zichzelf te presenteren naar de buitenwereld, met name in het huidige Instagram-tijdperk. Haar werken bestaan vaak uit series en benadrukken het vastzitten in een keurslijf.
Kunstwerken worden vaak gecreëerd als individuele expressies, maar wat gebeurt er wanneer twee kunstenaars hun werk combineren? Is de combinatie van kunstwerken meer dan de som van de individuele delen?
Hoe meer kunstenaars erbij betrokken zijn, hoe groter de kans dat het uitdraait op een kunstzinnige chaos of een meesterwerk van epische proporties.
De combinatie van kunstwerken is niet per se meer dan de som van de individuele delen. Kunstwerken zijn vaak persoonlijke expressies van de kunstenaar en het combineren van verschillende stijlen en perspectieven kan ertoe leiden dat de originele betekenis of intentie van het werk verloren gaat. Bovendien kunnen artistieke meningsverschillen en creatieve conflicten leiden tot compromissen die de kwaliteit van het eindresultaat kunnen aantasten. Uiteindelijk hangt het succes van een gezamenlijk kunstwerk af van de mate waarin de kunstenaars kunnen samenwerken en hun eigen ego opzij kunnen zetten om een gemeenschappelijk doel te bereiken.
Wanneer twee kunstenaars samenwerken aan een kunstwerk, kan dit leiden tot een interessante combinatie van stijlen, technieken en perspectieven die elkaar versterken. De combinatie van kunstwerken kan meer zijn dan de som van de individuele delen, omdat het eindresultaat nieuwe betekenissen kan creëren en een breder scala aan emoties en ideeën kan oproepen. Door de krachten te bundelen, kunnen kunstenaars elkaar inspireren en uitdagen, en kunnen ze nieuwe mogelijkheden verkennen die ze alleen niet zouden hebben ontdekt.
Op zondag 10 maart om 14:00 uur nodigen we je uit voor een boeiende workshop bij Concordia als afsluiting van Doublet. Sluit je aan bij Brahma T. Ramsodit en Petra Boonstra voor een diepgaande spoken word sessie. Ontdek de persoonlijke betekenis van beeldende kunst. Leer hoe je jouw indruk kunt vastleggen en mee naar huis kunt nemen. Mis het niet!
Geef een reactie